Tips
Smør helt ud til kanten af brødet.
Brug et skærebræt når du forbereder maden, og anret det på en tallerken.
Anret gerne fugtig mad, såsom syltede rødbeder, marinerede sild og lignende i en lille skål ved siden af.
Dæk maden med film, så det er nemt at se hvad der er på tallerkenen.
Tag gerne et billede af maden, fx med en tablet. Send til borger/kolleger/afløsere.
Anrettes maden på en stor tallerken, ser portionen lille og mere overkommelig ud (god til borgere med nedsat appetit).
Anrettes maden på en lille tallerken, ser portionen større ud (god til borgere med normal appetit).
Fingermad – små retter og snacks kan være appetitvækkende og let at spise.
God køkkenhygiejne
Husk at vaske hænder inden du går igang – se her hvordan
Skift mellem redskaber, så du ikke bruger den samme kniv til rå løg, som til citron. Det smager ikke så godt.
Viden om ernæring
Borgere med nedsat appetit bør holde øje med vægten.
Det er vigtigt at:
- Spise hyppige måltider
- Spise mad med stor energitæthed og højt proteinindhold
- Spise små overkommelige portioner mad
Ældre over 70 år bør følge de officielle kostråd, suppleret med et særligt fokus på at få tilstrækkeligt protein og tilskud af D-vitamin.
Borgere der har særlige udfordringer med at tygge og synke – kontakt ergoterapeut og diætist.
Blød kost – Borgere der skal have blød kost, skal have mad der er blød og saftig. Maden skal let kunne deles eller moses med en gaffel, dvs. maden skal være let at bide over. Visse grøntsager og hele kødstykker skal hakkes eller skæres i mindre stykker.
Se mere om Mad og måltider til syge og ældre