Tips

Tips

Smør helt ud til kanten af brødet.

 

Brug et skærebræt når du forbereder maden, og anret det på en tallerken.

 


Anret gerne fugtig mad, såsom syltede rødbeder, marinerede sild og lignende i en lille skål ved siden af.

 


Dæk maden med film, så det er nemt at se hvad der er på tallerkenen.

 


Tag gerne et billede af maden, fx med en tablet. Send til borger/kolleger, så de kan se hvad borgeren godt kan lide.

 


Anrettes maden på en stor tallerken, ser portionen lille og mere overkommelig ud (god til borgere med nedsat appetit).
Anrettes maden på en lille tallerken, ser portionen større ud (god til borgere med normal appetit).

 


Fingermad – små retter og snacks kan være appetitvækkende og let at spise.

 

God køkkenhygiejne

Husk at vaske hænder inden du går igang – se her hvordan (Fødevarestyrelsen)

 


Skift mellem eller vask redskaber, så du ikke bruger den samme kniv til fx rå løg, som til citron – så citronen ikke kommer til at smage af løg.

 

Se mere om god køkkenhygiejne (Fødevarestyrelsen)

 

Viden om ernæring

Borgere med nedsat appetit bør holde øje med vægten.

Det er vigtigt at:

  • Spise hyppige måltider
  • Spise mad med stor energitæthed og højt proteinindhold
  • Spise små overkommelige portioner mad

Ældre over 70 år bør følge de officielle kostråd, suppleret med et særligt fokus på at få tilstrækkeligt protein og tilskud af D-vitamin.

Borgere der har særlige udfordringer med at tygge og synke kan have behov for at blive udredt af en ergoterapeut.

Borgere der pga. nedsat tyggefunktion skal have blød kost, skal have mad der er blød og saftig. Maden skal let kunne deles eller moses med en gaffel, dvs. maden skal være let at bide over. Visse grøntsager og hele kødstykker skal hakkes eller skæres i mindre stykker. Undgå skorper og skind – skorper og kanter skæres evt. fra.

Se mere om Mad og måltider til syge og ældre (Aarhus.dk)